Akcesoria kuchenne są przedmiotami, o które należy bezwzględnie dbać. Dlaczego? Jak robić to skutecznie? Odpowiedzi znajdziesz w artykule, który poświęcamy nożom: kluczowym narzędziom w każdej kuchni niezależnie od preferencji kulinarnych. Kilka prostych sposobów stanowi odpowiednie zabezpieczenie przed skutkami zbyt szybkiego zużycia.
Nie tylko wystrój kuchni, czyli kilka słów o nożach
Nóż (wraz z widelcem) jest wykorzystywanym na całym świecie symbolem oznaczającym jedzenie, punkty gastronomiczne. Nic dziwnego, wszak trudno się bez niego obyć w kuchni. Młynki pieprzu, akcesoria na grilla czy zabawki drewniane dla pasjonatów gotowania to, można rzecz bez żadnej przesady, jedynie dodatki, swoiste gadżety, które ułatwiają pracę, ale nie są niezbędne. Nóż – to co innego. Akurat ten ze sztućców służy zarówno do jedzenia, jak i przygotowywania potraw.
Poza nożami ozdobnymi należącymi do serwisu można kupić noże kuchenne w najróżniejszych rozmiarach, cenach, a przede wszystkim o odmiennym przeznaczeniu:
- do krojenia mięsa;
- do krojenia chleba;
- do obierania owoców i warzyw;
- do szatkowania warzyw;
- do obrabiania ryb i owoców morza;
- uniwersalne noże szefa kuchni;
- i wiele innych, ściśle dopasowanych do konkretnych wyzwań.
Jasne, w przeciętnej kuchni nie znajdą się one wszystkie, ale każdy poważnie traktujący swoją pasję i zawód kucharz dba o odpowiedni dobór akcesoriów. Podobnie jak sztućce kuchenne, noże kosztują bardzo mało lub… bardzo dużo. Jak to możliwe, że producenci wystawiają czasami rachunek o wartości kilkuset złotych za pojedynczy, niewielki nóż?
Tajemnica tkwi w doborze materiału, wyważeniu i stosowanych technologiach. Warto podkreślić, że w projektowaniu i wykonywaniu noży specjalizują się Japończycy, dla których to naturalna umiejętność uwarunkowana miejscem zamieszkania i specyficzną dietą. Z kolei materiał – wysokiej jakości stal nierdzewną – dostarczają głównie europejskie nacje, np. słynący z tej gałęzi przemysłu Francuzi. Oczywiście, istnieją także warianty ceramiczne, które znajdują coraz większą popularność w kraju nad Wisłą.
Użytkownicy sieci często zastanawiają się, czy warto inwestować w droższe noże. Jeżeli spędza się w kuchni sporo czasu, a także nieustannie podejmuje się kulinarnych wyzwania, z całą pewnością tak. Poza tym pozornie duży wydatek zwraca się, ponieważ mówimy o nożach na całe życie. No właśnie, czy aby na pewno nie jest to chwytem reklamowym? Powiedzmy to sobie otwarcie: nie, jeżeli odpowiednio dbasz o noże. Jak to robić? Poznaj kilka sztuczek!
1. Ręczne mycie
Chociaż mycie w zmywarkach ma wielu zwolenników, niekoniecznie jest to najlepszy pomysł, gdy mówimy o czyszczeniu noży. Wilgoć, wysokie temperatury, ciśnienie – te wszystkie czynniki niekorzystnie wpływają na materiały, z których wykonuje się noże. Przecież nie chcesz, żeby szybko się tępiły i traciły swój pierwotny blask, prawda? Czyszczenie w zmywarce przyczynia się do rozwoju rdzy, blaknięcia, zaśniedzenia i jest obarczone ryzykiem poważnego skaleczenia przy wyjmowaniu talerzy czy kubków.
2. Unikanie wilgoci
Skoro nie w zmywarce, to w zlewie? Tak, noże najlepiej umyć pod bieżącą wodą, ale już namaczanie nie jest wskazane. Wiele osób ma taki nawyk – odstawić naczynia do mycia „na później”, zamoczyć, pozostawić na kilka, a nawet kilkanaście godzin. Tymczasem z tego powodu na nożu może szybciej rozwijać się rdza, a tępienie przychodzi znacznie szybciej.
3. Drewno najlepszym sprzymierzeńcem
Deski drewniane do krojenia są lepsze od syntetycznych lub szklanych, szczególnie gdy mówimy o nożach. Drewno amortyzuje nacisk noża w przeciwieństwie do twardszego podłoża, dzięki czemu tępienie następuje o wiele wolniej. Nie bez powodu Japończycy wysoko cenią sobie deski do krojenia z drewna czy bambusa. Jeżeli chodzi o przechowywanie, bloki drewniane do noży są nie tylko estetycznym, ale i praktycznym dodatkiem. Można je samodzielnie ozdobić i świetnie organizują funkcjonowanie w kuchni.
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nadchodzących artykułach na naszym blogu?
Zapisz się poniżej na newsletter!