Wyroby z drewna są świetnym pomysłem na wystrój i praktyczne wyposażenie kuchni. Wśród wielu interesujących produktów warto poświęcić nieco uwagi stolnicom. Specjalny kawałek drewna do wyrabiania potraw z mąki jest kuchennym klasykiem, który powinien znajdować się w każdej kuchni. W niniejszym wpisie podpowiadamy, czym się kierować przy wyborze drewnianej stolnicy.
1. Rozmiar
Praktyczne akcesoria kuchenne muszą odpowiadać na Twoje potrzeby, ale i możliwości przestrzenne. W czasach, kiedy tak często rezygnujemy z osobnych pomieszczeń kuchennych na rzecz aneksów czy designerskich wysp, trudno o dodatkowe miejsce na liczne dodatki. Chyba że posiadamy specjalną szafkę lub miejsce w piwnicy albo na strychu, gdzie przechowujemy większe garnki, rzadziej używane urządzenia czy właśnie stolnice. W zależności od tego, jaką przestrzenią dysponujesz, masz do wyboru mniejszą lub większą stolnicę.
Umówmy się: jeżeli produkty mączne nie są Twoją codziennością i nie gotujesz dla przysłowiowego, wojskowego punktu, nie musisz kupić dużych, ciężkich stolnic. decyzja zależy od tego, ile masz miejsca i co częściej przygotowujesz – pizze, ciasta, pierogi, a może domowy makaron? Najpopularniejsze wymiary stolnic oscylują wokół 80 x 60, 70 x 50 czy 50 x 40 cm. Mniejsze są znacznie poręczniejsze, ale czasami nie pozwalają rozwinąć kulinarnych skrzydeł. To tak jak miski drewniane kuchenne czy deski drewniane do krojenia. Mniejsze wydają się praktyczniejsze, ale może okazać się, że nie spełnią oczekiwań przy „większych” potrawach.
2. Gatunek drewna
Stolnice drewniane muszą być wykonane z wysokiej jakości materiału. Tradycyjnie sięgało się chociażby po drewno lipowe, ale dziś czyni się to zdecydowanie rzadziej. Różni producenci decydują się współcześnie na buk, jesion, orzech, klon czy topolę, ponieważ liczy się twardość, brak wyrazistego aromatu, a także antybakteryjne działanie.
Chcąc się cieszyć właściwościami kupionej stolnicy, warto odpowiednio zaimpregnować naturalny materiał, najlepiej tuż po zakupie. Aby uniknąć niekorzystnego nasiąkania wodą, należy zastosować w tym celu olej. Tak, wystarczy nawet zwykły, kuchenny olej lniany lub słonecznikowy. Ważne, żeby dokładnie pokryć całą powierzchnię drewna i odstawić do wysuszenia. Jeżeli będziesz powtarzać tę czynność, usuniesz drobne rysy oraz ochronisz drewno przed rozwojem i szkodliwym działaniem wilgoci.
A co z czyszczeniem? W końcu wyrabianie ciasta czy serwowanie posiłków powoduje zabrudzenia na stolnicy. Oczywiście należy myć ją wyłącznie ręcznie, za pomocą wody i niewielkiego dodatku detergentu. Gospodynie domowe polecają sprawdzone metody sterylizacji, jak nacieranie mieszanką wody i octu w jednolitej proporcji. Unikaj natomiast silnych środków chemicznych, które mogą pozostać w drewnie, a następnie przedostać się do ciasta. Mało apetyczna perspektywa.
3. Przeznaczenie
Zanim otworzysz stronę WWW prowadzoną przez dowolny sklep internetowy sprzedający wyroby z drewna, zastanów się, do czego tak naprawdę potrzebujesz stolnicy. Czy lepisz samodzielnie pierogi, wyrabiasz drożdżowe ciasta? A może chcesz w oryginalny sposób serwować pizzę lub inne dania? To kluczowa sprawa podczas podejmowania decyzji, ponieważ musisz zdecydować się na konkretny rozmiar, a także miejsce do przechowywania. Zastanów się także, jak często będziesz używać stolnicy w swojej kuchni.
Pamiętaj, że może ona pełnić rolę czysto ozdobną, a nie tylko praktyczną, na której najczęściej się skupiamy. Jeśli zależy Ci na aspektach wizualnych, warto pomyśleć nad użyciem technik handmade, takich jak decoupage, które pozwalają ozdobić dowolny kawałek drewna za pomocą chusteczki, serwetki, a nawet komputerowego wydruku. Nie chcąc próbować tego samodzielnie, powierz kupioną stolnicę profesjonalnej firmie.
Jedno jest pewne: stolice były, są i będą jednym z ciekawszych elementów wyposażenia kuchni. Każda gospodyni domowa, która często przygotowuje posiłki opierające się o mąkę, powinna dysponować porządną, drewnianą stolnicą. Zamawiając ją przez Internet, zaoszczędzisz i kupisz także inne drewniane akcesoria kuchenne, na przykład pojemniki na sól, młynki pieprzu czy dziadki do orzechów.
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nadchodzących artykułach na naszym blogu?
Zapisz się poniżej na newsletter!