Chlebak drewniany – Jak przechowywać chleb i pieczywo?

Chlebak drewniany – a więc jak przechowywać chleb i pieczywo?

Dla większości z nas chleb to absolutna podstawa żywieniowa – stały element spożywczy, dobro, po które sięgamy codzienne. Dlatego warto przemyśleć następującą kwestię: jak przechowywać pieczywo, żeby na dłużej zachowało swoje właściwości? Chlebak drewniany to jedna z możliwości, ale zastanówmy się także nad innymi, sprytnymi sposobami.

Pieczywo codzienne
Pszenne, razowe, wieloziarniste. Bułki, rogale, chleby. Pieczywo. Nie wyobrażasz sobie bez niego śniadań i kolacji, prawda? Chyba każdy z nas docenia specyficzny, intensywny aromat świeżego chleba, który jeszcze ciepły opuszcza piekarnię i chrupiący trafia na stół. Podstawa kanapek, tostów czy sandwiczy ma jednak charakterystyczną właściwość – bez prawidłowego przechowywania traci swoje najlepsze walory.
Pieczywo twarde lub gumowate, spleśniałe albo po prostu czerstwe jest nie do zaakceptowania. Dlatego kto odpowiada za domowe sprawy, powinien znać sprawdzone sposoby na przechowywanie pieczywa. Przecież nie zawsze masz czas, żeby udać się do piekarni lub upiec coś własnego.

Jak przechowywać chleb i pieczywo?

Klasyczny wybór – chlebak drewniany

Praktyczne akcesoria kuchenne? Na pewno należy do nich chlebak drewniany. Wystrój kuchni w dużej mierze zależy od jego wyboru. Może być plastikowy, ale najlepiej sprawdzają się te ponadczasowe, drewniane, które można skądinąd ozdobić metodami handmade (decoupage). Drewno okazuje się wyborem nie tylko estetycznym, ale i bardzo praktycznym, ponieważ przepuszcza powietrze do środka.
Jedno to zakup ładnego i skutecznego chlebaka, a drugie jego prawidłowa konserwacja.

Z tego względu polecamy dwie metody, które przekazywane są w domach od pokoleń. Mniej więcej raz na tydzień, dwa należy przetrzeć wnętrze ściereczką z odrobiną octu. Odkażenie do podstawa zachowania dobrych właściwości pojemnika, który ma chronić chleb przed przedwczesnym zepsuciem i procesem czerstwienia. Z kolei aby utrzymać na odpowiednim poziomie wilgoć, do środka można wkładać co kilka dni… połówkę jabłka.

Jak przechowywać chleb i pieczywo? 4

Inne formy przechowywania
Chlebak drewniany to oczywiście najlepszy wybór, więc warto sprawdzić, co oferuje nasz sklep internetowy z akcesoriami kuchennymi. Jednakże niektórzy preferują przechowywania dowolnej ilości pieczywa w lnianych lub papierowych workach. Zdecydowanie są odpowiedniejsze niż zwykłe, sztuczne siatki z supermarketu. Pamiętaj, że w reklamówkach przechowywanych w temperaturze pokojowej pleśń czuje się jak w domu i bardzo szybko rozwija na chlebie oraz innych produktach spożywczych, np. owocach i warzywach.

Jak przechowywać chleb i pieczywo? 2

Mrożenie na lepsze dni
Po zakupach lub zmianie planów masz za dużo pieczywa? Chcesz przygotować się na święta, gdy większość sklepów jest zamknięta? Świetnie! W takim razie zdecyduj się na mrożenie. Chleb w zamrażalniku może być przechowywany nawet około kwartału bez ryzyka pojawienia się pleśni oraz utraty walorów smakowych i odżywczych.

Aby nie marnować chleba i odpowiednio zarządzać pożywieniem, możesz zamrażać i odmrażać po kilka kromek. Nawet kilkanaście minut, około pół godziny w piekarniku wystarcza do przywrócenia pieczywu formy idealnej do zjedzenia. Niektóre piekarniki mają zresztą dodatkową funkcję odmrażania. Podgrzanie sprzyja odzyskaniu ulubionego efektu – chrupiącej skórki.
Jeszcze jedna uwaga. Wielu Polaków popełnia błąd polegający na wkładaniu świeżego chleba do lodówki, wierząc, że to metoda na przeciwdziałanie czerstwieniu. Nic bardziej mylnego. Chleb traci swoje najlepsze właściwości właśnie w temperaturach do ok. 10 stopni Celsjusza! O wiele lepsza jest temperatura pokojowa.

Jak przechowywać chleb i pieczywo? 1

Nie wyrzucajmy chleba
Pieczywa się nie wyrzuca – z tego założenia wychodzą nie tylko osoby wierzące. Zwyczajnie szkoda pozbywać się tego dobra. Twarde pieczywo, które przez niedopatrzenie zostało na całą noc na powietrzu, można ratować lekkim zwilżeniem wodą i mlekiem, a następnie podgrzaniem w piekarniku. Można także zetrzeć chleb, uzyskując swoją własną bułkę tartą, stosowaną do panierek i innych przepisów.
Podsumowując, najlepiej kupić dobry, chlebak drewniany i pamiętać o sprawdzonych sposobach jego konserwacji, a także nie narażać pieczywa na przyspieszone psucie i czerstwienie. Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nadchodzących artykułach na naszym blogu?

Zapisz się poniżej na newsletter!

Dodaj komentarz

Promocje, rabaty, nowości i wiele więcej

Koszyk Usunięto z koszyka Przywróć
  • Koszyk jest pusty.