Drewniane deski kuchenne – jak ich prawidłowo używać?

 

Współcześnie możemy kupić wiele różnorodnych desek do krojenia. Wszak artykuły kuchenne są dziś produkowane nie tylko z drewna, ale również bambusa, szkła, ceramiki czy tworzywa sztucznego. Jednak drewniane akcesoria kuchenne, w tym deski, mają swój ponadczasowy urok. Czy wiesz, jak ich prawidłowo używać? W niniejszym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie.

 

Drewniane deski kuchenne - jak ich prawidłowo używać 1

 

Nie jedna, a wiele desek
Praktyczne akcesoria kuchenne powinny wypełniać to pomieszczenie, aby zawsze wychodzić naprzeciw potrzebom domowników, a przede wszystkim osobom odpowiadającym za przygotowywanie posiłków. I tak jak łopatki drewniane kuchenne są potrzebne w liczbie kilku, tak również w deski warto się zaopatrzyć w większej liczbie.
Artykuły do decoupage wykonane z drewna mają bowiem naturalną skłonność do absorbowania aromatów. Mięso, warzywa, chleb, ryby – te wszystkie produkty różnią się od siebie w sposób znaczący. Gdy kroisz brzoskwinie na tej samej desce, na której regularnie szatkujesz cebulę i czosnek, nie dziw się, że coś dziwnego dzieje się ze smakiem owocu. Choćby na tym przykładzie widać, dlaczego warto mieć większą liczbę drewnianych desek niż jedna czy dwie.

 

Zalety i wady drewnianych desek do krojenia

Drewniane deski kuchenne - jak ich prawidłowo używać 2

Deski wykonane z drewna są twarde i wytrzymałe, a to cechy szczególnie pożądane w każdej kuchni. Dodatkowo szlachetne drewno ma predyspozycje do niszczenia bakterii, a to również sprzyja zdrowemu i smacznemu gotowaniu. Noże na drewnie się nie tępią, a samo drewno również nie niszczy się zbyt szybko. Co ważne, można je wykorzystywać też w celach dekoracyjnych (np. po ozdobieniu metodą handmade decoupage), a także jako podkładka pod gorące naczynia, garnki, patelni

Warto jednak podkreślić, iż drewniane deski do krojenia, jak wszystkie kuchenne wyroby z drewna, nie mogą być myte w zmywarkach, odbarwiają się oraz absorbują wilgoć, aromaty i bakterie, jeśli są niewłaściwie czyszczone. Na szczęście niemal każdej z tych wad można przeciwdziałać odpowiednią konserwacją.

Drewniane deski kuchenne - jak ich prawidłowo używać 3

Najlepsze gatunki, z jakich wykonuje się deski drewniane do krojenia, to

  • dąb;
  • akacja;
  • kokos;
  • heban;
  • cis;
  • buk.

 

Prawidłowa konserwacja i odpowiednie czyszczenie
Wyroby drewniane, których używamy w kuchni, należy odpowiednio pielęgnować, aby nie straciły swoich naturalnych właściwości i na dłużej zachowały pożądaną funkcjonalność. Oto kilka praktycznych wskazówek, które z łatwością zastosujesz w domu.

Gdy kupujesz kuchenne wyroby z drewna, przed ich pierwszym użyciem sięgnij po olej jadalny, czyli taki, którego używasz do smażenia. Nasmaruj deskę, a po wchłonięciu tłuszczu umyj ją pod ciepłą wodą i osusz. Nie zaszkodzi powtórzenie tej czynności. Olej jest znakomitym impregnatem! W miarę używania deski pojawiają się na niej bakterie i zaciemnienia. Dobrym pomysłem jest więc cykliczne posypywanie jej grubą warstwą soli i pozostawienie na całą noc. Szybko zauważysz efektywność tej metody dezynfekcji i rozjaśniania drewnianych akcesoriów.
Sól potrafi likwidować niepożądane zapachy, które utrwalają się w drewnie. Podobnie jak sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, dlatego również warto go wykorzystać, szczególnie jeżeli deska w nieprzyjemny, intensywny sposób pachnie rybami czy czosnkiem albo cebulą.

Drewniane deski kuchenne - jak ich prawidłowo używać 4

Ponadto pamiętaj, aby zbyt długo nie namaczać drewnianych wyrobów, szczególnie desek. Po użyciu należy je od razu umyć pod bieżącą wodą, a następnie wytrzeć i pozostawić do ostatecznego wysuszenia w odpowiednim miejscu. Wilgoć i namaczanie sprzyjają szybszemu niszczeniu się desek.
Podsumowując, po zamówieniu odpowiedniej liczby desek zakonserwuj je i użytkuj według powyższych wskazówek.

 

Pomysł na ponadczasową aranżację i przydatny prezent
Na drewnianych deskach kroiły nasze prababcie i ich prababcie. A my…? Pomimo wielu innych możliwości, nadal chętnie sięgamy po to rozwiązanie. Stąd łatwo o swoiste podsumowanie dzisiejszego wpisu – kuchenne wyroby z drewna to zarówno inspiracja do zaaranżowania własnych wnętrz, jak i zrobienia komuś wyjątkowego prezentu. W naszym sklepie znajdziesz kufle drewniane, szatkownice drewniane, pojemniki na sól, akcesoria do pizzy, akcesoria na grilla, sztućce kuchenne, młynki do pieprzu, dziadki do orzechów…

Jak widać, wybór jest bardzo szeroki. A przecież każde z wymienionych akcesoriów może być równie istotne dla codziennego funkcjonowania w kuchni, co deska do krojenia. Wszystko, co z surowego drewna, można ozdabiać techniką decoupage. W ten sposób stworzyć swoją własną, prywatną, jedyną w swoim rodzaju kolekcję na całe lata… Chcesz kupić do domu coś przydatnego? Myślisz o takim prezencie? W takim razie wybierz naturalną deskę do krojenia lub równie praktyczny gadżet z drewna!

 

 

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nadchodzących artykułach na naszym blogu?

Zapisz się poniżej na newsletter!

Dodaj komentarz

Promocje, rabaty, nowości i wiele więcej

Koszyk Usunięto z koszyka Przywróć
  • Koszyk jest pusty.