Dlaczego drewno jest dobrym materiałem na akcesoria kuchenne?

 

Dziadki do orzechów, pojemniki na sól czy deski drewniane do krojenia – wystrój kuchni często zależy właśnie od dodatków. Czy, a jeśli tak, to dlaczego drewno jest dobrym materiałem na akcesoria kuchenne? Przyjrzyjmy się bliżej temu tematowi. Galanteria drewniana, choć ma sporą tradycję, nadal jest częstym widokiem w polskich domach. Nieprzypadkowo !

 

 

 

  • Artykuły drewniane kuchenne – zalety i przewagi

 

Chociaż są znane od wieków, do dziś cieszą się dużą popularnością. Akcesoria kuchenne wykonane z drewna świetnie prezentują się zarówno jako „surowe”, jak i ozdobione techniką decoupage. Zwróć uwagę na to, że ich korzystna cena sprzyja wyposażeniu każdej kuchni. Z kolei uniwersalny i ponadczasowy charakter pasuje do większości stylizacji wnętrz.

Jedną z ważniejszych zalet takich produktów jak np. łyżki drewniane kuchenne jest ich przystosowanie do patelni i garnków wykonanych z teflonu. Dlaczego? Ponieważ porysowany teflon może wydzielać niezdrowe, rakotwórcze substancje. Dlatego choć w wielu nowoczesnych kuchniach najlepszym wyborem wydają się na przykład szczypce kuchenne z metalu, ich użycie może być niebezpieczniejsze. Naturalne drewno nie niszczy naczyń i garnków.

Dlaczego drewno jest dobrym materiałem na akcesoria kuchenne? 2

Na metalowych akcesoriach pozostają nieestetyczne ślady, a ich blask blaknie z biegiem czasu. Również silikonowe odpowiedniki, dostępne poprzez niejeden sklep internetowy czy stacjonarny, nie zawsze sprawdzają się w użyciu. Drewno jest wytrzymałe, nie spala się i łatwo je czyścić, oczywiście dzięki odpowiedniemu przygotowaniu.

Podobnie jak zabawki drewniane, akcesoria kuchenne mogą być wykonywane z różnych gatunków drewna, co wpływa na ich jakość. W dalszej części artykułu poznasz sprawdzone sposoby na konserwację i czyszczenie drewnianych przyrządów, które warto posiadać w praktycznie wyposażonym domu.

 

 

  • Wyroby z drewna – jak o nie dbać ?

 

Po pierwsze, warto pamiętać, aby nie namaczać produktów zbyt długo. Drewniana powierzchnia, jako bardzo naturalna, sprzyja namnażaniu się bakterii, a tych nie chcesz mieć zbyt dużo w miejscu, w którym przygotowujesz i spożywasz jedzenie, prawda? Jak uniknąć niebezpiecznej wilgoci? To proste. Po użyciu drewnianego przedmiotu, na przykład chochli, należy go szybko umyć i dokładnie wytrzeć, tak aby nie był wilgotny.

Jeśli już mówimy o zabrudzeniach, im szlachetniejszy gatunek zastosowanego drewna, tym mniejsza obawa o to, że na przykład akcesoria do pizzy przesiąkną niepożądanym aromatem, tłuszczem i brudem. Na szczęście nawet po pojawieniu się takich problemów istnieją sprawdzone rozwiązania, które warto zapamiętać na całe życie.

Skoro drewno to dobry materiał na akcesoria kuchenne, należy je maksymalnie ochronić przed zniszczeniem. W tym celu zaraz po zakupie zakonserwuj je naturalnym impregnatem, czyli olejem, tym samym, który używasz do smażenia czy przyprawiania potraw. Pozostawione do wyschnięcia, a następnie umyte w gorącej wodzie, nadają się do normalnego użycia, nie pozostawiają tłustych śladów, a są faktycznie odporniejsze na zniszczenie i mniej chłonne (co jest zaletą, zarówno jeśli mówimy o plamach, jak i zapachach). Czynność warto powtórzyć, a zamiast oleju rzepakowego można także wybrać oliwę. Czy cała „operacja” wpływa na wygląd drewna? Jedynie odrobinę, a zresztą i tak na korzyść.

Innym sposobem na niechłonięcie zapachów jest całonocne moczenie świeżo zakupionych akcesoriów kuchennych w occie jabłkowym. Drewno zachowa swoje naturalne i pożądane właściwości, jeżeli nie będzie myte w zmywarce, a jedynie ręcznie – zaraz po użyciu. Z kolei usuwanie zapachów na bieżąco, na przykład z deski, jest możliwe dzięki zastosowaniu soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Dlaczego drewno jest dobrym materiałem na akcesoria kuchenne? 3

Na niektórych drewnianych elementach, na przykład stolnicach, deskach i wałkach, często pozostają zaschnięte kawałki ciasta. Aby je usunąć, wystarczy wetrzeć intensywnie odrobinę soli. Warto pamiętać o konserwacji chlebaka, ponieważ jego szczególna rola w każdej kuchni wymaga zwiększonego zainteresowania.

Podsumowując, akcesoria do przypraw i inne gadżety do kuchni, które są wykonane w całości z naturalnego drewna, odznaczają się niebanalnym stylem, a jednocześnie praktycznym zastosowaniem.

Mogą być ozdobą każdej kuchni przez wiele, wiele lat – warunkiem jest jednak odpowiednia konserwacja i czyszczenie zgodnie z profesjonalnymi zaleceniami.

 

 

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nadchodzących artykułach na naszym blogu?

Zapisz się poniżej na newsletter!

Dodaj komentarz

Promocje, rabaty, nowości i wiele więcej

Koszyk Usunięto z koszyka Przywróć
  • Koszyk jest pusty.