Drewniane akcesoria kuchenne – jak o nie dbać i je konserwować

Drewno to materiał, który nadaje przestrzeni elegancji i stylu. Współczesne i minione trendy pokazują, że jest to budulec nieśmiertelny pod tym względem, że nigdy nie wychodzi z mody. Z powodzeniem można go stosować zarówno w przestrzeniach prywatnych, jak i w obiektach publicznych. Drewniane meble, akcesoria, wykończenia dodają szyku sypialniom, salonom, kuchniom, gabinetom i pokojom konferencyjnym.

O czym również warto wspomnieć, tym materiałem można wzbogacić wnętrza niezależnie od tego, w jakim stylu są one zaaranżowane. Aby drewniane wyposażenie prezentowało się atrakcyjnie przez długi czas, należy właściwie o nie zadbać. W dzisiejszym artykule dzielimy się praktycznymi wskazówkami, dotyczącymi pielęgnacji drewnianych akcesoriów kuchennych.

Jak zadbać o drewniane deski do krojenia?

Dodatkiem, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni, jest deska do krojenia. Chociaż można znaleźć wiele plastikowych desek lub takich stworzonych z hartowanego szkła, żaden wariant nigdy nie będzie tak atrakcyjny i stylowy jak deska drewniana. Pielęgnując ten produkt, należy zwrócić uwagę na trzy rzeczy:

  • Olejowanie

W większych sklepach z wyposażeniem domowym powinniśmy bez problemu znaleźć specjalne oleje do drewna. Absolutnie nie próbujmy ich zastąpić olejami jadalnymi. Może to doprowadzić bowiem do jełczenia tłuszczu oraz, w konsekwencji, do zniszczenia deski. Nienaolejowana deska będzie chłonąć brud i bakterie, co wpłynie negatywnie nie tylko na wygląd tego wyposażenia, ale będzie sprzyjać też powstawaniu nieprzyjemnego zapachu. Profesjonalne produkty do olejowania sprawiają, że słoje drewna pęcznieją i dzięki temu do mikroprzestrzeni nie może dostać się brud. Taki proces należy przeprowadzić od razu po zakupie deski. Jeśli jednak przeoczyliśmy tę kwestię, nie martwy się – dobre produkty niwelują działanie mikrobów, które już znajdują się między włóknami drewna.

  • Regularne mycie deski

Olejowanie najlepszym produktem nie zastąpi tradycyjnego mycia. Należy jednak unikać czyszczenia pod bieżącą wodą, chyba że rzeczywiście jest to konieczne. Lepszym pomysłem będzie przecieranie powierzchni deski wilgotną ściereczką. W przypadku trudnych do usunięcia zabrudzeń, możemy taki materiał nasączyć płynem do mycia naczyń. Jeśli preferujemy mniej chemiczne substancje, równie dobrze możemy użyć roztworu z sody oczyszczonej (jedna łyżeczka na pół litra ciepłej wody). Nieco inaczej warto postąpić, gdy chcemy pozbyć się z tego typu drewnianych przyborów kuchennych zapachu mięsa lub ryby. Wtedy, zamiast sody, poleca się użycie wody utlenionej albo soku z cytryny. Zdarza się, że jesteśmy zmuszeni pokroić na desce produkty, które zabarwiają jej powierzchnię. W takim wypadku dobrze będzie zaradzić temu problemowi przy użyciu wody z octem.

Inne drewniane akcesoria do kuchni – jak zapewnić im atrakcyjny wygląd?

Deski do krojenia to oczywiście nie jedyne drewniane przybory do kuchni. Oprócz tego, z powodzeniem stosuje się łyżki, chochle, czerpaki, młynki do pieprzu i wiele innych. Wybieramy je nie tylko ze względu na ich funkcjonalność; liczy się również to, jak prezentują się w kuchni. Nierzadko takie dodatki można uznać za element aranżacji pomieszczenia.

Najbardziej na zabrudzenia podatne są drewniane przybory do kuchni, których używamy do mieszania lub nakładania pożywienia. Aby skutecznie pielęgnować łyżki i czerpaki, możemy użyć produktów, które najczęściej są w każdej kuchni. Uporczywe zabrudzenia można usunąć roztworem, składającym się ze szklanki octu i łyżki miodu. Przybory możemy przecierać również sokiem z cytryny zmieszanym z solą (pół szklanki soku na pół szklanki soli). Następnie należy łyżki włożyć do naczynia i zostawić na kilka minut. Trzeci sposób polega na wlaniu do wrzątku odrobiny soku z cytryny, a następnie na pozostawieniu przyborów w takim roztworze przez kilka minut.

Jeśli chodzi o konserwację produktów z drewna używanych do gotowania, tu również można zastosować specjalne oleje. Podobnie, jak przypadku desek drewnianych, impregnację należy zastosować jeszcze przed pierwszym użyciem. Nowe produkty dobrze jest też zabezpieczyć przy pomocy octu jabłkowego. Poleca się napełnić nim naczynie, a następnie włożyć do niego łopatki i łyżki. Ten zabieg można stosować zarówno w przypadku nowych produktów, jak również tych używanych. Ocet jabłkowy sprawi, że przyrządy nie będą tak mocno chłonąć zapachów pożywienia oraz usunie ewentualne przebarwienia.

Drewniane przyrządy gościły w kuchniach naszych prababć, babć i nic nie sugeruje, żeby nie pojawiały się również w kuchniach przyszłych pokoleń. Klasyczny wygląd sprawia, że pasują do większości pomieszczeń. Charakteryzują się wysoką trwałością i nie wywołują reakcji alergicznych. Trudno więc dziwić się temu, że w większości polskich kuchni można znaleźć co najmniej kilka przyborów wykonanych z drewna. Odpowiednia pielęgnacja, konserwowanie i regularne czyszczenie znacznie wydłużą ich żywotność. Na szczęście większość zabiegów tego typu to bardzo proste czynności i wykonać je można przy użyciu domowych składników lub szeroko dostępnych produktów.

Dodaj komentarz

Promocje, rabaty, nowości i wiele więcej

Koszyk Usunięto z koszyka Przywróć
  • Koszyk jest pusty.