Młynki do soli, pieprzu i przypraw – czym kierować się podczas wyboru?

Akcesoria kuchenne wpływają na wystrój kuchni i możliwości jej wykorzystania. Jednym z ciekawszych gadżetów jest młynek do soli, pieprzu i przypraw. Teoretycznie nie jest niezbędny, ponieważ wielu konsumentów wybiera po prostu zmielone przyprawy. Jednak tradycjonaliści i zwolennicy naturalnej kuchni wolą mielić samodzielnie. Na co zwracać uwagę podczas zakupów młynka? Odpowiedź znajdziesz poniżej!

Ręczny czy elektryczny – oto jest pytanie
Po pierwsze młynek może działać tradycyjnie, a więc na podstawie użycia siły, ręcznie lub elektrycznie. Zastanówmy się, jakie są plusy i minusy konkretnego rozwiązania. Bez względu na ostateczny wybór jedno i drugie akcesorium zamówisz poprzez nasz sklep internetowy z wyposażeniem kuchni, trafisz na nie także w sklepach stacjonarnych, a nawet supermarketach.

Młynki do soli, pieprzu i przypraw - czym kierować się podczas wyboru?
Ręczne, klasyczne młynki prezentują się tradycyjnie, co pasuje do wystroju wielu kuchni. Oczywiście znajdziesz także modele wpisujące się w nowoczesny kanon minimalizmu. Ręczne młynki na ogół mielą bardzo dokładnie, a sam fakt stosunkowo wolnego „obrabiania” soli, pieprzu czy przypraw gwarantuje maksymalne zachowanie pełni smaku i aromatu, na czym powinno zależeć każdemu.

Młynki do soli, pieprzu i przypraw - czym kierować się podczas wyboru? 1
W przypadku młynka ręcznego wysoka cena nie jest zmartwieniem, a znalezienie modelu pasującego dokładnie do indywidualnych wyobrażeń i oczekiwań nie stanowi absolutnie żadnego problemu. Nie wszystkie tradycyjne młynki mają jednak regulację grubości mielenia, a na tym często zależy precyzyjnym i ambitnym kucharzom. Ponadto konieczne jest użycie siły, a nie każdy chce przemęczać się w trakcie gotowania.

Młynek mały 13 - Biały
Znacznie wygodniejsze wydaje się używanie elektrycznego młynka – choć z drugiej ile czasu oszczędzasz? Kilka sekund? Nie jest to więc szczególnie istotny czynnik. Na pewno większe znaczenie ma fakt precyzyjnego, równego mielenia, a także to, że praktycznie w każdym modelu można wyregulować grubość pod kątem indywidualnych upodobań. Są także wady: wyższa cena od klasycznych młynków i niebezpieczeństwo nagłego wyczerpania baterii.
Gdy nie masz w domu zapasowych baterii, przyprawienie przygotowywanej potrawy może się utrudnić. Poza tym młynki elektryczne są zwykle nowocześnie wykonanie, co samo w sobie nie jest wadą, ale trudno zestawić taki gadżet z klasycznym wystrojem i wyposażeniem wnętrza. Chyba że Twoja kuchnia ma nowoczesny wystrój – wtedy taki wybór staje się wręcz wskazany już ze względu na sam design.

Młynki do soli, pieprzu i przypraw - czym kierować się podczas wyboru? 4

Jeśli elektryczny, to… jaki?
Młynki elektryczne różnią się pomiędzy sobą. Młynki żarnowe działają w sposób zbliżony do modeli ręcznych. Dzięki temu grubość mielenia można regulować, a smak i aromat przypraw zostają zachowane. Gorzej w przypadku młynków elektrycznych udarowych, które przez nagrzewanie się do wysokich temperatur obniżają walory przypraw. Są także warianty grawitacyjne – dość specyficzne i oryginalne, które uruchamiają się nie tyle po włączeniu przyciskiem, co… odwróceniu do góry nogami. Automatyczne mielenie zaczyna się i kończy wtedy, kiedy kierujemy urządzenie na mięso, warzywa czy inny składnik potrawy. Trudno o większą wygodę i skuteczniejsze usprawnienie.

Co jeszcze liczy się w wyborze młynka
Warto pamiętać o wolnym mieleniu – zarówno w przypadku urządzeń tradycyjnych, jak i elektrycznych. Unikaj modeli, które mielą zbyt szybko i zbyt mocno. Zwracając uwagę na wydajność, pamiętaj o jednym: czego innego oczekuje się w profesjonalnych kuchniach, a co innego jest potrzebne w domu. Mechanizmy mielące są wykonywane zazwyczaj ze stali lub ceramiki. Ten drugi materiał jest droższy, ale i lepszy, ponieważ pozwala rozdrabniać przyprawy w sposób sprzyjający zachowaniu aromatu i smaku. Z drugiej strony, stal przetrwa dłużej, nie tępi się zbyt szybko. Działa nieco głośniej, ale to raczej nie powinno stanowić szczególnej różnicy.

Młynki do soli, pieprzu i przypraw - czym kierować się podczas wyboru? 3

Kwestia obudowy
Wspominaliśmy już kilkakrotnie o wyglądzie młynka, zastanawiając się, które modele lepiej pasują do tradycyjnych lub nowoczesnych wnętrz. Przez chwilę przyjrzyjmy się ich obudowie, aby podejmowana decyzja wynikała z jak najszerszego oglądu. Do wykonywania młynków używa się głównie akrylu, stali, plastiku oraz drewna. Akrylowi zawdzięczamy przezroczystość, co ma swój urok, gdy np. obserwujemy wypełnienie kolorowymi kulkami pieprzu. To również lekkość oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Podobnie zresztą jak ze stalą, która jest szczególnie odporna, a przy okazji najbardziej elegancka. Plastik jest z kolei lekki, a takie obudowy najłatwiej znaleźć w niebanalnym kolorze. Młynki drewniane tradycyjnie i naturalnie pasują natomiast do zawartości, czyli przypraw.

Wyroby drewniane, a może wykonane z innego materiału – jakie wykorzystasz w swojej kuchni? Podejmij wybór pod kątem indywidualnych upodobań. Mamy nadzieję, że wpis pomoże w ostatecznej decyzji.

 

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nadchodzących artykułach na naszym blogu?

Zapisz się poniżej na newsletter!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Promocje, rabaty, nowości i wiele więcej

Koszyk Usunięto z koszyka Przywróć
  • Koszyk jest pusty.